سایه انتفاضه سوم بر سر کرانه باختری-راهبرد معاصر
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

سایه انتفاضه سوم بر سر کرانه باختری

تمام پیش‌بینی‌ها حاکی از وضعیت دشوار رژیم صهیونیستی برای بهبود شاخص‌های اقتصادی در سال‌های جاری و آینده میلادی است. در چنین شرایطی باز شدن جبهه جدید در کرانه باختری و قیام مردم فلسطین می‌تواند امنیت سراسر سرزمین‌های اشغالی را تحت الشعاع قرار دهد.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۷ - ۱۳ شهريور ۱۴۰۳ - 2024 September 03
کد خبر: ۲۵۶۲۰۸

سایه انتفاضه سوم بر سر کرانه باختری

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ با گذشت بیش از 332 روز از عملیات «طوفان الاقصی»، همچنان آتش بحران در فلسطین اشغالی شعله‌ور است و احتمال انتقال آن به سایر نقاط منطقه بیش از گذشته وجود دارد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و متحدان راست‌گرایش برای باقی ماندن در کرسی قدرت ترجیح دادند جنگ با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را وارد فرآیند فرسایشی و عامدانه به افزایش تنش در جبهه‌های لبنان، یمن، ایران و به تازگی کرانه باختری کمک کنند. 


ارتش صهیونیستی به بهانه نفوذ حماس و جهاد اسلامی در شمال کرانه باختری و نیز افزایش قاچاق سلاح از خط مرزی اردن- فلسطین اشغالی، عملیات نظامی علیه این منطقه را آغاز کرد. کارشناسان معتقدند، در حالی که نیروهای ارتش صهیونیستی هنوز در نوار غزه و جبهه شمالی حضور دارند، آغاز عملیات نظامی در کرانه باختری به معنای علاقه راست‌گرایان به انتقال بحران در داخل سرزمین‌های 1948 است. برخی گامی فراتر گذشتند و با استناد با عملیات‌های اخیر مقاومت معتقدند تحولات اخیر می‌تواند مقدمه آغاز انتفاضه سوم باشد.

 

مقام های صهیونیست معتقدند وضعیت امنیتی در کرانه باختری تغییر کرده است و نیروهای تشکیلات خودگردان نتوانستند جلوی رشد مقاومت را در این منطقه بگیرند


دور جدید تنش‌آفرینی رژیم صهیونیستی با حمله نیروهای رژیم به شمال کرانه باختری و محله‌های جنین، نور الشمس، طولکرم و ... آغاز شد. در این یورش وحشیانه دست کم 10 نفر به شهادت رسیدند و صدها نفر اسیر و زخمی شدند. محمد الجابر ملقب به «ابوشجاع» فرمانده ارشد جهاد اسلامی در کرانه باختری از جمله شهدای برجسته حمله اخیر صهیونیست‌ها به شمار می‌رود. ارتش صهیونیستی در بیانیه‌های متعددی مدعی شد، نیروهای این رژیم موفق به کشف و ضبط مقدار زیادی مواد منفجره، سلاح، دوش پرتاب کن، نارنجک و ... شدند که عمدتاً از مسیر اردن به کرانه باختری قاچاق می شد.

 


مقام های صهیونیست معتقدند وضعیت امنیتی در کرانه باختری تغییر کرده است و نیروهای تشکیلات خودگردان نتوانستند جلوی رشد مقاومت را در این منطقه بگیرند؛ برهمین اساس ارتش صهیونیستی برای بازگرداندن شرایط به وضع عادی عملیات نظامی گسترده‌ای آغاز کرده است. از آخرین یورش نیروهای ارتش صهیونیستی به این منطقه نزدیک به 1.5 سال می‌گذرد.

 
حماس و جهاد اسلامی در واکنش به حملات اخیر ارتش صهیونیستی سلسله عملیات‌های استشهادی علیه منافع صهیونیستی ترتیب دادند. در مرحله نخست، شامگاه جمعه حماس در دو عملیات موفقیت در گوش عتصیمون و کرمی تزور نخستین پیام را برای صهیونیست‌ها ارسال کرد. در انفجار دو خودرو چهار صهیونیست، از جمله فرمانده تیپ گوش عتصیمون زخمی شدند. دومین پیام جدی مقاومت عملیات استشهادی فردی فلسطینی در الخلیل و کشته شدن دست کم سه نیروی امنیتی رژیم بود.

 
برخی منابع عبری احتمال می دهند عامل عملیات ممکن است یکی از اعضای امنیتی تشکیلات خودگردان باشد که تصمیم گرفت با حرکت مقاومت فلسطین همراهی کند. پیش تر مقاومت اسلامی فلسطین در عملیات مشترک موفق شده بود عملیاتی مشابه در جنوب تل‌آویو انجام دهد. عملیات‌های یادشده سبب شده است صهیونیست‌ها پیام‌های قوی از مقاومت دریافت و نسبت به ادامه عملیات در کرانه باختری تأمل بیشتری کنند.

 
برای شکست کامل رژیم صهیونیستی می‌توان از راهبرد «هزار خنجر» علیه تل‌آویو استفاده کرد. تداوم بحران در سرزمین‌های اشغالی شاید در کوتاه مدت به نفع نتانیاهو و متحدانش برای بقا در قدرت باشد، اما در بلندمدت سبب ناامن شدن سرزمین‌های اشغالی برای شهرک‌نشینان، افزایش مهاجرت معکوس و در نهایت فرار سرمایه خارجی از این منطقه خواهد شد. هنگامی که اشغالگران نتوانند به راحتی زندگی عادی خود را دنبال کنند، بیشترشان ترجیح می دهند به همان کشورهایی بازگردند که پدر و پدربزرگ‌های آنان اهل آنجا بودند.

 

برای شکست کامل رژیم صهیونیستی می‌توان از راهبرد «هزار خنجر» علیه تل‌آویو استفاده کرد


گسترش دامنه عملیات ارتش صهیونیستی در کرانه باختری و افزایش احتمال انتفاضه سوم می‌تواند تأثیر بزرگی بر جبهه فلسطین بگذارد و موجب پیچیده‌تر شدن شرایط سیاسی، امنیتی و اقتصادی این محدوده شود. تجربه خیزش‌های مردم فلسطین در سال‌های پایانی قرن بیستم و سال‌های ابتدایی قرن جدید میلادی این درس را برای مقاومت دارد که سران صهیونیست هنگامی که زیر فشار قرار بگیرند، محبور خواهند شد امتیازاتی به طرف مقابل دهند. حال باید منتظر ماند و دید، افزایش تنش در کرانه باختری موجب تغییر وضع امنیتی منطقه خواهد شد یا خیر؟


بهره سخن

تمام پیش‌بینی‌ها حاکی از وضعیت دشوار رژیم صهیونیستی برای بهبود شاخص‌های اقتصادی در سال‌های جاری و آینده میلادی است. در خوشبینانه‌ترین سناریوها که از سوی مؤسسه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی منتشر شده است، این رژیم برای تجربه مجدد رشد مثبت اقتصادی دست کم به دو سال زمان نیاز دارد. 


در چنین شرایطی باز شدن جبهه جدید در کرانه باختری و قیام مردم فلسطین می‌تواند امنیت سراسر سرزمین‌های اشغالی را تحت الشعاع قرار دهد و موجب فرسوده شدن نیروهای نظامی- امنیتی رژیم صهیونیستی شود. پاسخ متقابل مقاومت و افزایش تعداد عملیات‌های استشهادی در نقاط مختلف کرانه باختری و فلسطین اشغالی حامل این پیام برای اشغالگران است که اگر قصد دارند وضعیت امنیتی در جبهه شرقی را تغییر دهند، باید آماده پیامدهای آن برای امنیت داخلی و اقتصاد رژیم باشند. 

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده